Ano
Ne

JE VÁM VÍCE NEŽ 18 LET?

 

 

Pivovar Ferdinand s.r.o. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše internetové stránky.

Děkujeme za pochopení.

Aktuality a tiskové zprávy

Nové pivo Ferdinand s přeškrtnutým klasem

Nové pivo Ferdinand s přeškrtnutým klasem

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo, které je už devátým „bratrem“ v řadě skutečných piv. Je tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku- glutenu. Výrobek patří do licenčního systému ELS, který je jednotný ve všech evropských zemích.

Bezlepkové pivo Ferdinand je obdobou klasického dvanáctistupňového světlého ležáku Prémium z varny pivovaru Ferdinand Benešov ovšem s tou výjimkou, že si na něm mohou pochutnat bez obav i lidé nemocní celiakií. Výrobek se podrobil zkouškám v několika akreditovaných laboratořích.

Poprvé ho budou moci ochutnat návštěvníci 12. fóra celiaků v PVA Expo Praha Letňany, které se koná 27. května k Mezinárodnímu dni celiakie. U stánku bude k dostání nejen v lahvích, ale mimořádně i točené.


I pivo pro celiaky vaří ze sladu a chmele

Každý Čech vypije podle statistik ročně kolem 140 litrů piva. Smůlu však mají lidé trpící celiakií, to znamená nesnášenlivostí lepku či alergií na lepek, protože důležitá surovina – slad obsahuje lepek. Bezlepkové pivo vyrábí v Česku jen dva pivovary (Žatec a Bernard). Ferdinand je nyní třetím a bezlepkové pivo vaří z tradičních surovin – slad, chmel a voda.

„Technologický postup je stejný – varna, spilka, sklep, používají se stejné suroviny i kvasnice, zásadně se výroba neliší, jen v jedné technologické výjimce. Vybrali jsme klasickou dvanáctku, rozdíl v chuti není téměř žádný,“ říká výrobní ředitel a sládek Jaroslav Lebeda. „Velkou výhodou je, že se můžeme držet tradičních surovin a nemusíme používat pohanku nebo kukuřici. Tím pivo chutná jako pivo a ne jako jeho napodobenina,“ upozornil Lebeda.

Nové bezlepkové pivo bylo testováno odborníky a podle protokolů o zkoušce vzorku obsah lepku je méně než 10 mg/l (legislativní limit je 20 mg/l), pšeničný prolamin znám jako gliadin obsahuje méně než 5 mg/l. „Tyto hodnoty jsou potvrzené dvěma nezávislými analýzami. Je nutné je provést, abychom mohli bezpečně distribuovat pivo do obchodní sítě,“ doplnil Lebeda.

 

 

 

Jednu zkoušku bezlepkového vzorku provedla akreditovaná laboratoř firmy ALS s.r.o. (www.alsglobal.cz) (protokol č. FP1700924). Druhou analýzu prováděl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (protokol č. 1886/17).

Byl také proveden audit výrobního procesu, nezávislou auditorskou společností, který prokázal, že byla zvolena správná výrobní praxe, která odpovídá zásadám výroby bezlepkových potravin. „Kvasná káď či ležácký tank jsou v každém případě vždy perfektně očištěné. Na stáčení bezlepkového piva použijeme navíc nové nepoužité lahve,“ ubezpečil Lebeda.

 

Bezlepkový Ferdinand bude v lahvích

Bezlepkové pivo se bude prodávat především jako lahvové. O stáčení do PETlahví zatím neuvažují. „Můžeme ho stáčet také do menších sudů, aby se mohl točit například na veletrzích, nebo jednáme s několika bezlepkovými restauracemi, které v Praze pomalu vznikají,“ poznamenal Lebeda. Zákazníci se setkají s benešovským bezlepkovým Ferdinandem v pivovarském obchodě na adrese Ferdinanda v Benešově, ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách po celé republice, ale i v některých obchodních řetězcích.

Cena půllitru by neměla významně přesáhnout dvacet korun. Doporučená prodejní cena bude zhruba 20 až 22 korun. „Musí se zohlednit pracnost výroby i náklady na vypracování analýz u akreditovaných laboratoří, které budeme provádět z každé várky,“ vysvětlil Lebeda.

A proč se pivovar rozhodl pro bezlepkové pivo? „Cítili jsme, že je po něm poptávka. Přibývá nejen lidí s celiakií ale je trend, že i lidé, kteří netrpí tímto onemocněním, dodržují bezlepkovou dietu,“ dodal Lebeda. Některá bezlepková piva se do Česka dovážejí, ale jejich cena je dvakrát až třikrát vyšší. Podle vedení pivovaru by na exportních trzích mohli být konkurenceschopní hlavně cenou, a tak chtějí pivo bez lepku vyvážet i do zahraničí.

26.5.2017

Seznam akcí

Zobrazit vše

Aktuality a tiskové zprávy

Bezlepkový ležák Ferdinand získal ocenění Regionální potravina

Pivovar Ferdinand Benešov přišel v červnu s novým druhem piva – bezlepkovým ležákem Premium a už získal první prestižní ocenění.

 

 

Na pivovarských slavnostech Ferdinanda

 

 

 

Tradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Benešov se konají 9. září, a to už po šestadvacáté. Návštěvníci mají především unikátní příležitost ochutnat na jednom místě všechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský ležák.

 

 

Nové pivo Ferdinand s přeškrtnutým klasem

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo, které je už devátým „bratrem“ v řadě skutečných piv. Je tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku- glutenu. Výrobek patří do licenčního systému ELS, který je jednotný ve všech evropských zemích.

Zobrazit vše