Ano
Ne

JE VÁM VÍCE NEŽ 18 LET?

 

 

Pivovar Ferdinand s.r.o. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše internetové stránky.

Děkujeme za pochopení.

Úvodní strana / Bavíme se s Ferdinandem / Exkurze / Výroba sladu - sladovna

Výroba sladu - sladovna - Exkurze

prohlídka pivovaruKlíčová slova:

Sladovnický ječmen - základní surovina pro výrobu sladu.

Máčení ječmene - dodání nezbytného množství vody zrnu k vyvolání klíčení.

Náduvníky - nádoby, ve kterých se provádí řízený proces máčení zrna.

Humna - prostor, kde namočený ječmen klíčí; vzniká zelený slad; při klíčení se aktivují enzymatické komplexy.

Hvoždění - řízený proces sušení zeleného sladu, kde dochází k odnětí přebytečné vody ze zrna a tím i k zastavení enzymatických reakcí, a to s ohledem na uchování enzymatické aktivity, která je nutná při dalším zpracování(varna).

Hvozd - prostor, kde se zelený slad hvozdí/suší.

Stručný výrobní proces:

Máčením ječmene v náduvnicích se zvýší původní obsah vody v zrnu. Tím vzniknou podmínky pro jeho klíčení a tím aktivaci biokatalyzátorů enzymů. Při další fázi výroby-prohlídka pivovaruklíčení zrna na humnech se mění jeho složení působením komplexů enzymů, hlavně proteolytických, amylolytických, cytolytických, které se postupně aktivují v obilkách. Dochází k postupnému štěpení hlavně vysokomolekulárních škrobových a bílkovinných látek. Po ukončení klíčení,které trvá 5 až 7 dní vznikne tzv. zelený slad. Ten se hvozdí na hvozdu s nejvyšší teplotou 80 - 85st.C. Upravenou regulací vzestupu teplot a úbytku vláhy se ve sladu vytváří optimální hladiny typických barevných a aromatických látek nutných při další výrobě sladiny - mladiny - piva.

Seznam akcí

Zobrazit vše

Aktuality a tiskové zprávy

Bezlepkový ležák Ferdinand získal ocenění Regionální potravina

Pivovar Ferdinand Benešov přišel v červnu s novým druhem piva – bezlepkovým ležákem Premium a už získal první prestižní ocenění.

 

 

Na pivovarských slavnostech Ferdinanda

 

 

 

Tradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Benešov se konají 9. září, a to už po šestadvacáté. Návštěvníci mají především unikátní příležitost ochutnat na jednom místě všechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský ležák.

 

 

Nové pivo Ferdinand s přeškrtnutým klasem

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo, které je už devátým „bratrem“ v řadě skutečných piv. Je tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku- glutenu. Výrobek patří do licenčního systému ELS, který je jednotný ve všech evropských zemích.

Zobrazit vše